Over Luscious Loaf

“Het lijkt alweer eeuwen geleden dat ik het bakkersvak leerde in de bakkerij van mijn ouders”, vertelt Martin Bootsman. “Later nam ik hun zaak over en zo werd ik een traditionele koekenbakker met saucijzenbroodjes, moorkoppen en volkoren brood. Niks mis mee, alleen zat ik op een gegeven moment alleen nog met mijn handen aan het toetsenbord van de computer in plaats van in het deeg. Het was een gezellig bedrijf, met flink wat personeel en het leverde een goede boterham op, maar de rol waarin ik was beland, paste niet bij mij. Dus ben ik ermee gestopt. Na een paar wilde jaren kroop het bloed toch waar het niet gaan kan en kwam ik terug bij mijn oude liefde – brood – met mijn nieuwe liefde: Irene.” Dat is ondertussen alweer 15 jaar geleden.

De koekenbakker en de wijnkenner

“Toen ik me voor de tweede keer met hart en ziel op broodbakken ging storten, ben ik dat op een heel andere manier gaan doen. Dit keer ging ik het deeg mengen met lekkere ingrediënten zoals olijven, ansjovis, ricotta, basilicum en courgette. Het werd brood om op te snoepen met een lekker glas wijn erbij, of bij een heerlijk soepje. Dankzij Irene – zij is gespecialiseerd in wijnen, – is de wereld van de wijn voor me open gegaan en heb ik voor het eerst dingen als artisjok en kreeft gegeten. Dat was een enorme smaakverrijking die allemaal ideeën bij me losmaakte. Maar ook als ik iets simpels als sardines eet op het strand in Frankrijk ga ik al meteen denken wat ik daarmee in brood zou kunnen doen. Elk brood maak ik nu weer met eigen handen en het zijn allemaal broden die een feest zijn om te bakken, te eten en verkopen. Alleen Irene helpt me met Luscious Loaf, groter wil ik niet meer worden.”